Piyasa Analizlerim

Demarker Göstergesi

7 Ağustos 2016

“Demarker göstergesi” incelemeye alınan para birimleri arasındaki ilişkinin ne kadar güçlü olduğunu ve talebin ne seviyede olduğunu anlamaya yarayan bir göstergedir.

Göstergenin kullanımında güncel fiyat hareketi son zamanlarda elde edilen kapanış fiyatlarına göre değerlendirilir. Alım-satımla uğraşanlar açısından değerlendirildiğinde ise aşırı alım veya aşırı satım bölgelerine girilip girilmediği, riskin artıp artmadığı ve fiyat hareketinde yorulma işaretlerinin belirip belirmediği gibi konularda fikir edinilir. Demarker göstergesi 0-1 arasında gidip gelen bir eğriden ibarettir. Bazı durumlarda 0-1 yerine -100 ve +100 değerleri arasında da oynayabilen bir görünümde de karşınıza çıkabilir. Tıpkı RSİ göstergesinde olduğu gibi bunda da 30 ve 70 gibi iki sınır değeri bulunmaktadır ve bu değerlerin üstünde veya altında yer alan değerler alarm ( dikkatli olun şeklinde ) sinyalleri olarak ele alınmalıdır. Bu sınırları belirleyen değerler aşıldığında riskler artmaktadır. 70’ in üstüne çıkan değerler aşırı alım, 30’ un altına sarkan değerler aşırı satım bölgelerine girildiği anlamında değerlendirilebilir.

“DeMarker gösterge”sinin hesaplanmasına gelince :

ilk olarak zamanı belirlemek lazım.

Standart zaman birimi 14 olsa da kişilere göre daha az birimler de kullanılabiliyor.

İkinci etapta “DeMax” değeri hesaplanmalıdır. Bu değer :

Güncel en yüksek değer – Bir önceki en yüksek değer ( sonuç olarak pozitif değer elde ediliyorsa hesaplanmakta ama  aksi taktirde DeMax = 0 olarak ele alınmaktadır.

Üçüncü etapta DeMin hesaplanmalıdır. Bu değer :

Bir önceki en düşük değer – şimdiki ( güncel ) en düşük değer ( sonuç olarak pozitif değer elde ediliyorsa hesaplanmakta ama  aksi taktirde DeMin = 0 olarak ele alınmaktadır ).

DeMarker = ( DeMax’ın hareketli ortalama değeri )/( DeMax’ ın hareketli ortalama değeri + DeMin’ in hareketli ortalama değeri )

“DeMarker” göstergesi öncü bir gösterge gibi düşünülebilir ve yakın bir gelecekte akımın değişebileceğini belirtmektedir. Diğer bir çok göstergedeki gibi bu göstergede zayıf nokta olarak bakılabilecek kısım zamanlama konusunda geri kalmasıdır. Göstergeyi kullananların tecrübelerine göre gösterge zirvelerden ziyade diplerin bulunması konusunda daha başarılı sonuçlar vermektedir. Zaman biriminin küçültülmesi göstergenin hassasiyetini artırırken çok fazla iniş çıkış yaratabilir ve gereksiz, hatalı sinyallerin üretilmesine sebep olabilir. Gösterge ve fiyat hareketleri arasındaki uyumsuzluğun ( tıpkı RSİ veya MACD gibi ) takip edilmesi karlı işlemler fırsatı yaratabilir. Düşen fiyatlarda bir süre sonra gösterge yükseliyorsa fiyatlarda çıkışa yaklaşılıyor olabilir. Tam tersine yükselen fiyatlarda gösterge bir süre sonra düşüşe geçiyorsa fiyatlarda trend değişikliği ve düşüş yaklaşıyor olabilir.

demarker_gostergesi

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir